Annuïteitenhypotheek

Een annuïteitenhypotheek is een bekende hypotheekvorm in Nederland. Bij deze hypotheek blijven de bruto maandelijkse lasten de hele looptijd gelijk. Zo weet je waar je aan toe bent, het geeft zekerheid. Je bent niet direct afhankelijk van de marktrente want je weet dat je elke maand bruto hetzelfde bedrag moet betalen. De hypotheekrente is ook nog eens fiscaal aftrekbaar. Dit wordt hypotheekrenteaftrek genoemd.

Hypotheekrenteaftrek

De hypotheekrenteaftrek geldt maximaal 30 jaar. Hierna wordt de bruto maandlast van de hypotheek omgezet in een netto maandlast.  Het gevolg is dat de maandlasten veel hoger zijn, aangezien het deel rente dan niet meer fiscaal aftrekbaar is. Omdat de rentelasten bij een annuïteitenhypotheek elke maand afnemen, en de aflossing telkens groter wordt, is er steeds een kleiner deel fiscaal aftrekbaar. Daarom stijgen gedurende de looptijd de netto maandlasten. De bruto maandlasten blijven wel altijd gelijk. Ook hier geldt het maximum van 30 jaar. Na 30 jaar kan de hypotheekrente niet meer fiscaal worden afgetrokken.

Omdat de hypotheekrente fiscaal aftrekbaar is, is men ook niet gebonden aan de marktrente. Als de marktrente stijgt, is er gewoon een groter deel aftrekbaar. Zo blijven de netto maandlasten (afgezien van de verhouding rente/aflossing die elke maand veranderd) gelijk.

Voor en nadelen

Er zijn zowel voor als nadelen verbonden aan de annuïteitenhypotheek. Een voordeel is dat de maandelijkse lasten van de hypotheek aanvankelijk laag zijn. Een groter deel is rente, en deze rente is fiscaal aftrekbaar. Zo blijven de netto maandlasten relatief laag. Verder is het vaak zo dat oudere mensen iets meer verdienen dan jonge mensen. En bij een annuïteitenhypotheek worden de maandelijkse lasten ook steeds hoger. Dat sluit dus mooi op elkaar aan. Deze hypotheekvorm is daarom uitermate geschikt voor mensen die in de toekomst een inkomensstijging verwachten. Nog een voordeel is dat als de hypotheekrente na 30 jaar niet meer fiscaal aftrekbaar is, de rente dan al voor een groot deel betaald is. Je hebt dan dus maximaal geprofiteerd van de hypotheekrenteaftrek. Een nadeel van deze hypotheekvorm is juist dat de annuïteitenhypotheek fiscaal minder aantrekkelijk is ten opzichte van een hypotheek met vermogensopbouw.

Annuïteitenhypotheek berekenen

Een annuïteitenhypotheek is af te sluiten bij elke bank of kredietverstrekker. In de meeste vormen worden de kosten per maand verrekend. Het is wel verstandig om een goede te kiezen. Elke bank of financiële kredietverstrekker verschilt in de voorwaarden. Het gaat hier altijd om duizenden euro’s, dus het is handig om een onafhankelijke hypotheekadviseur raad te plegen. Deze kan u meer vertellen over de hypotheekvorm die het beste bij u van toepassing is. Ook weet deze welke bank of kredietverstrekker u hierbij het beste kan  kiezen. Je kunt zelf ook een Annuïteitenhypotheek berekenen. Hiervoor dien je uiteraard wel enige kennis van zaken te hebben.