BKR hypotheek

Bij een hypotheekaanvraag bij een bank wordt er altijd gekeken naar eventuele BKR registraties. Er wordt dus een BKR toetsing gedaan. Met andere woorden, er wordt gekeken of je wel betrouwbaar genoeg bent. Want prioriteit nummer één voor de bank is natuurlijk om het geld terug te krijgen, inclusief rente. En deels daarvoor bestaat het BKR. Als je een hypotheek aanvraagt, wordt er natuurlijk wel gesproken over veel geld. Dat is de reden dat de bank bij een hypotheekaanvraag altijd toetst op eventuele negatieve BKR registratie’s.

Wat is een BKR registratie

Een BKR registratie loop je op als je een lening met een bank of kredietverstrekker aangaat. Dit krijgt iedereen. Als je een aantal keer niet aan je betalingsverplichtingen hebt voldaan, dan krijg je een negatieve BKR registratie. Dit is hetzelfde als een BKR codering. Als je zo’n BKR codering hebt, dan is er een grote kans dat de bank je geen hypotheek geeft. Het geeft aan dat je in het verleden niet betrouwbaar genoeg bent geweest. Een BKR codering blijft vijf jaar staan. Vijf jaar nadat je de lening waarover die bewuste BKR registratie ging hebt afgelost, is de BKR codering verdwenen.

Is een BKR registratie slecht?

Je krijgt een registratie van elke lening. Het verschil tussen een BKR registratie en een BKR codering is erg groot. Als je een BKR codering hebt, dan kunnen er problemen ontstaan. Heb je  alleen maar een BKR registratie van een lening van drie jaar geleden, dan is er niks aan de hand. Je hebt bewezen dat je altijd netjes aan je betalingsverplichtingen voldoet. Je hebt dan immers geen negatieve BKR registratie.

Niet iedereen die een BKR codering heeft, heeft financiële problemen. Soms ben je gewoon een aantal keer een betaling vergeten. Je hebt de BKR codering dan niet doelbewust opgelopen. Je krijgt in dat geval dan toch een BKR codering. Als je de achterstand dan inloopt, dan wordt dit ook geregistreerd. Je hebt dan geen achterstandscodering meer, maar een herstelcodering. Alsnog drukken veel hypotheekverstrekkers je dan de stempel ‘risicoklant’ op. Dit is soms terecht, maar soms ook onterecht.

BKR hypotheek

Voor de mensen die wel een BKR codering hebben, maar geen financiële problemen hebben, bestaat de BKR hypotheek. Een BKR hypotheekaanvraag is een normale hypotheekaanvraag, alleen dan van mensen met een negatieve BKR registratie. Banken zullen dit niet accepteren, zij achten het risico te groot. Sommige hypotheekverstrekkers kijken niet alleen naar de BKR codering, maar ook naar de oorzaak ervan. Zij kijken verder dan de banken doen. Je krijgt dan dus wel een BKR hypotheek. Vaak is dit wel onder voorwaarden. Dat betekent waarschijnlijk meestal een iets hoger rentepercentage. Als je BKR codering over bijvoorbeeld anderhalf jaar verdwijnt, kun je vaak maar beter even wachten met het aanvragen bij een BKR hypotheek. Het is het wachten dan vaak waard.

Terechte BKR codering?

Mensen met een terechte BKR codering, kunnen natuurlijk geen BKR hypotheek aanvragen. Althans, zij kunnen het wel aanvragen maar ze krijgen het in de meeste gevallen niet toegewezen. En als je wel een BKR hypotheek krijgt toegewezen terwijl je al financiële problemen hebt, moet je je afvragen of dit wel zo slim is. De financiële problemen zullen na het krijgen van de BKR hypotheek waarschijnlijk alleen maar groter worden. Want, als je al moeite hebt met de maandelijkse lasten zonder de BKR hypotheek, zal het nog moeilijker worden met zo’n BKR hypotheek.