Geld lenen zonder BKR toetsing

In de huidige maatschappij wordt er veel geld geleend. Landen doen het, banken doen het, en ook consumenten lenen geld. Bij alle leningen wil degene die het geld uitleent, het geld natuurlijk ook weer terugkrijgen, plus rente. Alleen als de lener het geld echt niet meer terug kan betalen, dan is de uitlener het geld kwijt. Dit gebeurt gelukkig niet vaak. Banken willen deze situaties natuurlijk koste wat het kost vermijden. Daarom is in 1965 het Bureau Krediet Registratie opgericht, vaak afgekort tot het BKR.

BKR

Het BKR is door de jaren heen uitgegroeid tot een systeem waarbij banken en andere kredietverstrekkers consumenten kunnen toetsen op de kredietwaardigheid. In het Centraal Krediet Informatiesysteem, het CKI, staan de gegevens van bijna 10 miljoen consumenten. Aan de hand hiervan kan een kredietverstrekker (vaak een bank) beslissen of ze een kredietovereenkomst met de betreffende consument aangaan, of niet. Iemand met een bovenmodaal inkomen maar met hoge maandlasten door bijvoorbeeld eerdere leningen kan dus alsnog worden afgewezen door een bank.

BKR toetsing

Banken en de meeste andere kredietverstrekkers zijn aangesloten bij het BKR. Dat betekent dat zij leningen mogen toetsen bij het BKR, en dat zij elke nieuwe lening verplicht moeten registreren bij het BKR. De consument krijgt dan wat informatie achter de naam te staan, dit heet een BKR registratie. Andere banken kunnen dit zien. Een BKR registratie bezitten is niet erg. Als dit echter een negatieve BKR registratie wordt (door betalingsachterstanden of wanbetaling), dan kan er een probleem vormen bij toekomstige kredietaanvragen. Een negatieve BKR registratie is hetzelfde als een BKR codering. Er zijn verschillende BKR coderingen. Er bestaan zowel herstelcoderingen als achterstandscoderingen. Als je een achterstandscodering hebt, gaan banken zich afvragen of de consument wel betrouwbaar genoeg is. Er kunnen dan twee dingen gebeuren. In het eerste en ergste geval kan de kredietaanvraag afgewezen worden. Ten tweede kan de rente hoger worden. Want rente is opgebouwd uit een vergoeding voor de jaarlijkse inflatie, een winst en het risico. Als het risico dus groter wordt, zal ook de rente hoger worden.

Geld lenen zonder BKR toetsing

Als het eerste geval zich daadwerkelijk voordoet, kun je het nog proberen bij een andere bank. Als je een aantal BKR deelnemers hebt gehad (dit zijn financiële instellingen die het recht hebben om je BKR te toetsen), en je krijgt telkens weer nul op het rekest, dan kan je overwegen om geld te lenen zonder BKR toetsing. Geld lenen zonder BKR toetsing is geld lenen bij een financieel kantoor dat niet is aangesloten bij het BKR. Dit kan geen bank zijn, omdat banken wettelijk verplicht aangesloten zijn bij het BKR. Geld lenen zonder BKR toetsing is automatisch geld lenen met hoge rente. Dit is zo omdat het risico simpelweg groter is. Geld lenen bij zo´n financieel kantoor is altijd geld lenen tegen hogere rentes dan bij een bank.

Vijf jaar nadat de lening waarvoor je de negatieve BKR registratie kreeg met succes is afgelost, verdwijnt de BKR codering. Je kunt daarom in sommige gevallen beter wachten met geld lenen zonder BKR toetsing. Als je bijvoorbeeld nog twee jaar moet wachten, is de lagere rente het wachten vaak meer dan waard. Denk altijd goed na voordat je een lening aangaat, want het gaat vaak over veel geld.

BKR opvragen

Als je niet weet wat jouw BKR codering is, en of je wel een BKR codering hebt, kun je je eigen BKR codering opvragen. Dit kun je doen door een brochure aan te vragen met een aanvraagformulier. Zo´n aanvraagformulier kun je aanvragen bij iedere reguliere bank of online via de BKR website. Het kost helaas wel geld, rond de €5. Het kan onaangename verrassingen besparen. Je kunt zo ook zien hoe lang je nog moet wachten totdat de BKR codering verdwenen is.