Hypotheek oversluiten

Alvorens u een hypotheek afsluit zult u zonder enige twijfel het nodige onderzoek verrichten. U zult bijvoorbeeld proberen te achterhalen welke hypotheek voor u het interessantste is en vooral waar u deze het best af kunt sluiten. Hoe grondig u dit onderzoek ook doet, het is niet ondenkbaar dat de financiële markt gedurende de looptijd van uw hypothecaire lening (zo’n 20 à 30 jaar!) verandert. Omwille van deze reden zal het u goed doen om te weten dat er een mogelijkheid bestaat om uw hypotheek over te sluiten. Maar een hypotheek oversluiten, wat houdt dit precies in?

Wat is een hypotheek oversluiten?

Een hypotheek oversluiten is in principe niets anders dan het opzeggen van uw lopende hypotheek om een nieuwe hypotheek bij een andere financiële instelling af te sluiten. De reden waarom mensen er voor kiezen om hun hypotheek over te sluiten is vrij voor de hand liggend. Zoals al in de inleiding stond is de financiële markt constant onderhevig aan wijzigingen. Deze wijzigingen kunnen een negatief, maar ook een positief karakter hebben waardoor een bepaalde lening plots veel goedkoper kan worden. De rente op een hypotheek mag dan (in vergelijking met andere kredietvormen) relatief laag liggen, het is wel zo dat het bedrag waarop de rente wordt berekend aanzienlijk hoger ligt. Dit maakt dat u door uw hypotheek over te sluiten aardig wat geld kunt besparen. Wanneer u dit van plan bent dient u er wel rekening mee te houden dat u niet iedere hypotheek zomaar kunt oversluiten. Wanneer dit wel het geval is, is het uitermate belangrijk om aandachtig te zijn voor de kosten die in rekening worden gebracht.

Kosten van hypotheek oversluiten?

Vergis u niet. Wanneer u denkt dat het kostenplaatje voor het oversluiten van een hypotheek nagenoeg gelijk is aan de kosten die in rekening worden gebracht voor het oversluiten van een gewone lening kunt u voor een grote verrassing komen te staan. Notariskosten voor het opmaken van een notariële akte en taxatiekosten zijn bijvoorbeeld reeds twee aanzienlijke kosten die niet in rekening worden gebracht bij het oversluiten van een gewone lening. Daarnaast spreekt het voor zich dat er ook een zogenaamde boeterente alsook een afsluitkost in rekening zal worden gebracht. Een hypotheek oversluiten dient dan ook ten allen tijde grondig overwogen te worden. Maak vooraf een analyse of het oversluiten op financieel vlak al dan niet gunstig voor u uit zal pakken. Is dit niet het geval en wegen de kosten voor het oversluiten met andere woorden niet op tegen het bedrag dat u maandelijks uit kunt sparen, blijf dan gewoon bij uw huidige hypotheek.

Kan ik iedere hypotheek oversluiten?

De vraag of het mogelijk is om iedere hypotheek te oversluiten is een beetje dubbelzinnig. In principe is het natuurlijk altijd mogelijk om een lopende kredietovereenkomst vroegtijdig te beëindigen, maar die mogelijkheid wordt beperkt door de kosten die er voor in rekening worden gebracht. Neem nu bijvoorbeeld een uitgeklede hypotheek. Niet zelden is het voorgekomen dat iemand bij het oversluiten van een uitgeklede hypotheek het volledige resterende bedrag diende op te hoesten. Zorg er dus altijd voor dat u op de hoogte bent van de inhoud van de kredietovereenkomst en vergeet vooral de kleine lettertjes niet te lezen!