Hypotheek voor studenten

Een hypotheek voor studenten bestaat officieel niet. Het is geen officiële hypotheekvorm. Het kan natuurlijk wel gebeuren dat je als student graag een hypotheek wilt. Nu is dit in de meeste gevallen kansloos en onmogelijk. Geheel onmogelijk is het echter niet, want een enkele student krijgt het toch voor elkaar om een hypotheek te krijgen. Er zijn dan wel een aantal voorwaarden.

Geen negatieve BKR registratie

Je mag ten eerste niet een BKR codering hebben. Een BKR codering is hetzelfde als een negatieve BKR registratie. Een hypotheek met BKR codering is nog wel mogelijk, maar als je dan ook nog een student bent is dit bijna niet mogelijk. Een studieschuld wordt niet geregistreerd bij het BKR, dus dit kan nog wel. Een hypotheek (dus ook een hypotheek voor studenten) wordt overigens niet geregistreerd bij het BKR, tenzij je niet meer kan afbetalen. Dan zal je negatief worden geregistreerd. Een BKR toetsing wordt wel bijna altijd uitgevoerd.

Een partner en een goed inkomen

Een partner hebben helpt ook, mits deze een baan heeft. Dan wordt het voor de bank ook direct een stuk aantrekkelijker. Je kunt bijna stellen dat dit verplicht is voor een hypotheek voor studenten. Zonder partner met baan wordt het namelijk heel erg lastig.

Verder helpt het natuurlijk als je een goed inkomen hebt. Veel studenten hebben geen tijd om te werken, of hebben slechts een klein bijbaantje. Als jij in de gelukkige situatie zit waarbij je toch een redelijk maandelijks inkomen hebt, dan wordt het voor de bank ook veel minder risicovol om een hypotheek te geven. Hoe minder groot het risico voor de bank is, hoe lager de rente die moet worden betaald over de hypotheek is. Een goed inkomen in samenwerking met een partner met baan kan natuurlijk bijna niet meer misgaan.

Hypotheek voor studenten

Hoewel banken dus over het algemeen vrij terughoudend zijn met een hypotheek voor studenten, zullen zij deze in sommige gevallen toch verstrekken. Als je toch een negatieve BKR registratie hebt, zal het zeer waarschijnlijk niet lukken. Als je geen partner hebt en geen goed inkomen gaat het sowieso niet lukken. Natuurlijk gaat het met een zeer goed inkomen (€10.000 per maand) zonder partner en met negatieve BKR registratie waarschijnlijk wel lukken, maar dat staat niet meer met elkaar in verhouding. Als je over het algemeen aan deze drie voorwaarden voldoet, kun je zelf wel inschatten of de bank wel of geen hypotheek zal verstrekken.