Hypotheek zonder vast contract

Sommige mensen hebben wel werk, maar geen vast contract. Deze mensen willen vaak een hypotheek zonder vast contract. Werkgevers moeten na drie jaarcontracten een contract voor onbepaalde tijd aanbieden. Dat is wettelijk verplicht. Het gebeurt dat werkgevers geen contract voor onbepaalde tijd willen geven. Zo word je dus na drie jaarcontracten ontslagen. Je hebt dan geen werk meer, en dus ook geen inkomen. Daarom stellen sommige verstrekkers van hypothecaire leningen een extra eis, namelijk het bezitten van een vast contract.

Een tijdelijk contract (bijvoorbeeld een jaarcontract) is voor de bank natuurlijk minder aantrekkelijk. De aflossing van de hypotheek moet natuurlijk gewoon doorgaan, en als er geen geld in het laatje komt is het onmogelijk om aan de aflossingen van de hypotheek te voldoen. Bedenk altijd dat een hypotheek zonder vast contract eigenlijk ook maar gewoon een hypotheek is. De normale voorwaarden gelden daarom ook nog (je mag bijvoorbeeld geen negatieve BKR registratie hebben).

Inkomensverleden en intentieverklaring

Vroeger was het onmogelijk om een hypotheek zonder vast contract te krijgen. Heden ten dage is het gelukkig niet meer onmogelijk. Het is wel nog steeds lastiger met een tijdelijk contract dan met een vast contract. Als je het toch wil proberen met een tijdelijk contract, dan is het inkomensverleden vaak van belang. Banken kijken dan naar het inkomen van de afgelopen drie jaar. Als dit stabiel was, dan gaan sommige banken alsnog overstag. Je hebt dan wel een hypotheek. Het is ook vaak handig om een intentieverklaring bij je werkgever te vragen. In zo’n verklaring stelt de werkgever dat je nu nog een tijdelijk contract hebt, maar dat hij wel van plan is om dit om te zetten in een vast contract. Zo’n intentieverklaring kan de voorwaarden van de hypotheek versoepelen, want met een tijdelijk contract zal de bank niet tegen normale voorwaarden akkoord gaan. Je bent met een tijdelijk contract een groter risico, daarom zijn de voorwaarden minder gunstig. Je kunt dan denken aan een hogere rente.

Financiële waarborgen

Als je door een erfenis wat spaargeld hebt, of doordat je een aantal beleggingen hebt, dan is dat natuurlijk fijn. Ook door wat geld achter de hand te hebben, kunnen de voorwaarden van de hypotheek versoepeld worden. Als je de hypotheek niet meer kan betalen doordat je toch je baan kwijtraakt, dan heb je de financiële waarborgen immers nog. Zo kan je de hypothecaire lening in de periode dat je geen baan hebt, alsnog blijven afbetalen. Als je weer een baan hebt gevonden, kan je gewoon doorbetalen, zonder vertraging en andere problemen. Het spaargeld moet dan wel genoeg zijn om een jaar van te kunnen leven zonder baan. Op deze manier kunnen er geen problemen ontstaan, en kun je onder normale omstandigheden gewoon netjes aan je financiële verplichtingen blijven voldoen. Ondanks dat zal het hebben van wat spaargeld voor de voorwaarden gunstig uitpakken.

Toekomst van hypotheek zonder vast contract

Als je er vanuit gaat dat je binnenkort ontslagen wordt, is het natuurlijk niet slim om toch zo’n hypotheek af te sluiten. Je moet altijd rekening houden met onverwachte kosten. Daarom moet je met een tijdelijk contract altijd bedenken hoe jouw financiële situatie over bijvoorbeeld 3 of 5 jaar is. Heb je dan waarschijnlijk nog een baan? Dan kun je de hypotheek afsluiten. Zo niet, dan is het verstandiger om nog even te wachten.