Overlijdensrisicoverzekering hypotheek

Een hypotheek wordt ook wel een lening voor het leven genoemd. Dat is bijna waar, want de looptijd van een hypotheek is meestal rond de 30 jaar. Een hypotheek afsluiten kan dus niet zomaar even geregeld worden. Je moet goed nadenken of je de hypotheek (ook in de toekomst) kan betalen. Stel je voor dat je je baan verliest, of langdurig ziek wordt.

Heel vervelend allemaal, maar meestal is zo’n probleem een aantal jaar later weer verholpen. Met andere woorden, deze gebeurtenissen zijn te verhelpen. Iets dat niet te verhelpen is, is de dood. Dit is iets dat zomaar kan gebeuren. Een eventuele partner zit dan met een te hoge hypotheek opgescheept. Daarom bestaan er overlijdensrisicoverzekeringen. Zo bespaar je problemen voor je partner. Maar wat houdt zo’n overlijdensrisicoverzekering precies in, en hoeveel kost een overlijdensrisicoverzekering?

Overlijdensrisicoverzekering is een must-have

Een overlijdensrisicoverzekering is, zoals de naam al zegt, een levensverzekering die ervoor zorgt dat als je dood gaat, je partner niet met de gevolgen zit opgescheept. De verzekering keert dan een bedrag uit. Dit bedrag is van tevoren bepaald. Een overlijdensrisicoverzekering is voor iedereen met een hypotheek eigenlijk een must-have. Als je besluit om zo’n hypotheek niet af te sluiten, dan loopt je partner het risico met de gevolgen opgezadeld te zitten. Een hypotheek is een lening waarbij over grote bedragen wordt gesproken. Het is daarom onverantwoord om je nabestaanden hiermee te laten zitten bij eventueel overlijden. Een overlijdensrisicoverzekering betaal je natuurlijk in premies. Deze premies zijn niet fiscaal aftrekbaar.

Kosten overlijdensrisicoverzekering

De kosten van een overlijdensrisicoverzekering zijn niet voor iedereen gelijk. Sommige mensen vormen voor de bank of verzekeraar nou eenmaal een groter risico. Mensen zonder ziektes kunnen rekenen op goedkopere premies voor een overlijdensrisicoverzekering dan mensen met ziektes. Ook de leeftijd speelt een grote rol. Het kan ook voorkomen dat de verzekeringsmaatschappij iemand geen overlijdensrisicoverzekering wil verkopen. Oudere mensen hebben nou eenmaal een groter risico om dood te gaan dan jonge mensen. Iemand van 60 zal dus waarschijnlijk geen overlijdensrisicoverzekering kunnen krijgen.

Hypotheek zonder overlijdensrisicoverzekering?

Een hypotheek wordt soms inclusief overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Je kan dan geen hypotheek zonder overlijdensrisicoverzekering afsluiten. In andere gevallen is dat wel zo. Je kunt het maar beter goed navragen bij het afsluiten van de verzekering. Zo voorkom je misverstanden en grote problemen. Deze verzekering kan meestal gewoon bij de bank zelf worden afgesloten. Zo heb je alles bij dezelfde partij lopen, en dat is wel zo makkelijk.

In sommige gevallen is een overlijdensrisicoverzekering verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Dit is zo als je bij het afsluiten van de hypotheek gebruik maakt van de Nationale Hypotheek Garantie. Dit is een garantiefonds dat helpt om betalingsproblemen van tijdelijke aard te overbruggen. Het garantiefonds treed ook in werking als de problemen niet van tijdelijke aard zijn, het kan dan zelfs gebeuren dat het garantiefonds de restantschuld  kwijtscheldt. Als je dus gebruik maakt van dit fonds, en de lening gaat over meer dan 80% van de waarde van het huis, dan is een overlijdensrisicoverzekering verplicht. Veel mensen maken gebruik van de Nationale Hypotheek Garantie. Veel mensen hebben dus ook een overlijdensrisicoverzekering. Dat is maar goed ook, zo voorkomt de regelgeving grote financiële problemen bij mensen.