Prepaid creditcard

Uit recent onderzoek is gebleken dat steeds meer mensen er voor kiezen om gebruik te maken van de mogelijkheden van een creditcard. Helaas is het zo dat niet iedereen over een gewone creditcard kan beschikken. Mensen die bijvoorbeeld een BKR codering toegekend hebben gekregen kunnen het beschikken over een gewone creditcard eigenlijk reeds vergeten. Voor deze mensen, net als voor mensen die het gebruik van een gewone creditcard eigenlijk niet helemaal vertrouwen is er de prepaid creditcard, een creditcard waarmee het mogelijk wordt gemaakt om alleen maar te betalen met wat u ook daadwerkelijk hebt uit te geven.

Wat is een prepaid creditcard?

Een prepaid creditcard is zoals de naam reeds doet vermoeden een creditcard waarbij er geen krediettermijn wordt verstrekt, maar er voor betaling een bepaald bedrag op de kaart dient bijgeschreven te worden. Alle betalingen die met de kaart worden uitgevoerd worden dan per direct (net zoals met een gewone bankkaart) van het saldo afgeschreven. Vroeger bestond een prepaid creditcard alleen virtueel, maar vandaag de dag zijn er eveneens prepaid creditcards die gewoon fysiek gebruikt kunnen worden. Zelfs VISA beschikt over een dergelijke creditcard. Op zich zijn er geen werkelijke verschillen tussen een gewone en een prepaid creditcard, althans niet wat het gebruik zelf betreft. U kunt dan ook met een prepaid creditcard overal ter wereld betalen of geld afhalen waar de mogelijkheid geboden wordt om een gewone creditcard te gebruiken.

Virtuele prepaid creditcard

De eerste prepaid creditcards die op de markt werden gebracht waren zogenaamde virtuele prepaid creditcards. Het grootste nadeel aan een gewone creditcard is immers het feit dat er een aanzienlijk veiligheidsrisico aan verbonden is, zeker wanneer u er voor kiest om vaak online betalingen uit te voeren via winkels die u eigenlijk niet kent. Door gebruik te maken van een virtuele prepaid creditcard beperkt u het risico in ieder geval tot het bedrag dat op de creditcard staat bijgeschreven, maar daar staat wel tegenover dat u, net zoals bij de gewone prepaid creditcard eveneens niet kunt genieten van een betaaltermijn van 30 dagen. Het geld dat u via de webwinkel betaalt zal met andere woorden meteen van uw kaart afgeschreven worden. Het is doorgaans perfect mogelijk om met een virtuele prepaid creditcard betalingen te doen bij alle grote webwinkels.

Prepaid creditcard interessant?

Op de vraag of een prepaid creditcard al dan niet interessant is valt er eigenlijk geen sluitend antwoord te geven. Het is immers een feit dat het al dan niet interessant zijn van een prepaid creditcard vooral afhankelijk is van de persoonlijke voorkeur van de gebruiker. Iemand die specifiek op zoek is naar een betaalmiddel waarbij het geld niet meteen van zijn of haar rekening wordt afgeschreven zal een prepaid creditcard al zeker niet interessant vinden. Iemand die gebruik wenst te maken van de voordelen van een creditcard, maar die twijfels heeft bij de veiligheid er van zal dan weer wel gebruik willen maken van een prepaid creditcard. Tot slot is het ook zo dat een prepaid creditcard eigenlijk door iedereen aangevraagd kan worden. Voor het verkrijgen van een gewone creditcard dient u aan een reeks voorwaarden te voldoen die niet terugkomen bij de prepaid creditcard. De enige voorwaarde waaraan u dient te voldoen is over een rekening met wat geld  beschikken en minimum 18 jaar oud zijn.