Virtuele creditcard

Een virtuele creditcard wordt veelal ook wel de online creditcard genoemd. Het is met een dergelijke creditcard zoals de naam reeds doet vermoeden mogelijk om online betalingen uit te voeren. Toch stellen veel mensen zich vragen bij de virtuele creditcard omdat het eigenlijk helemaal geen creditcard is. Veelal kunt u het nummer van de kaart bijvoorbeeld slechts voor één betaling gebruiken en daarnaast is het zo dat er geen maandelijkse kosten of jaarlijkse bijdragen voor worden aangerekend. De virtuele creditcard lijkt dan ook enkel en alleen interessant voor mensen die de gewone klassieke creditcards niet vertrouwen en hun gegevens niet in een betaalsysteem wensen in te geven.

Eenmalig gebruik

Kenmerkend voor de virtuele creditcard is het feit dat u er doorgaans slechts één keer mee kunt betalen. Er zijn vandaag de dag aanbieders op de markt die u de mogelijkheid bieden om via een bepaald systeem zelf codes te genereren waarmee u middels een virtuele creditcard betalingen uit kunt voeren. Daar tegenover staan dan echter ook de virtuele creditcards waarmee het wel mogelijk is om verschillende betalingen uit te voeren.

Virtuele creditcard iDeal

Waarschijnlijk het bekendste wereldwijde voorbeeld op dit vlak is Paypal. Paypal kunt u gewoon aan uw creditcard koppelen zonder dat uw gegevens in het betaalsysteem van de website waarbij u een aankoop wenst te doen zichtbaar worden. De transactie verloopt via Paypal, maar wordt automatisch afgetrokken van uw creditcard zonder dat u daar kosten voor dient te betalen. Niet voor niets maken heel wat bedrijven over de hele wereld reeds op deze manier gebruik van de virtuele creditcard. Ook het Nederlandse iDeal is in dat opzicht een virtuele creditcard.

Prepaid virtuele creditcard

Net zoals bij de gewone creditcard is het ook bij de virtuele variant mogelijk om een prepaid variant af te sluiten. De prepaid variant biedt u in principe dezelfde voordelen als de gewone virtuele creditcard met als uitzondering dat u eerst geld op de kaart dient te storten alvorens er mee te kunnen betalen. Op deze manier bent u er in ieder geval zeker van dat u nooit meer geld uitgeeft dan u daadwerkelijk heeft. Vooral voor jongeren die veel aankopen in het buitenland doen is dit een zeer interessante mogelijkheid om hun koopgedrag onder controle te houden. Ook bij de prepaid virtuele creditcard worden geen kosten in rekening gebracht voor het uitvoeren van bepaalde transacties. U kunt verder wel gewoon van alle voordelen genieten van de gewone virtuele creditcard.

Waarom gebruikmaken van een virtuele creditcard?

Eigenlijk is het in dit artikel reeds aangehaald, maar de belangrijkste reden waarom mensen gebruik willen maken van een virtuele creditcard zit hem in de veiligheid er van. Daar er slechts één keer gebruik van kan worden gemaakt bent u beschermd tegen hackers die op de één of andere manier de gegevens van een gewone creditcard zeer eenvoudig kunnen misbruiken. Wanneer men de gegevens van uw virtuele creditcard vindt na uitvoering van een betaling houdt dit geen enkel risico in voor u. Na de kaart gebruikt te hebben vervalt ieder recht op geldafname zodat er nooit zomaar geld van uw rekening afgeschreven kan worden zonder dat u daarvoor uw toestemming heeft gegeven. Of u met andere woorden gebruik wenst te maken van een virtuele creditcard is volledig afhankelijk van uw vertrouwen in de veiligheid van de normale VISA & Master Card creditcards.